Castratie van de reu

Wat is een castratie:

Bij een castratie van een hond worden de zaadballen volledig verwijderd. Hiermee wordt de hele zaad/hormoon productie stilgelegd. Deze ingreep zal plaatsvinden onder algehele narcose. Deze ingreep mag plaatsvinden vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Elke narcose brengt risico’s met zich mee. Wij proberen deze risico’s zo laag mogelijk te houden. Dit doen we d.m.v. de laagst mogelijke dosering injectie anesthesie toe te dienen. Zodra de hond slaapt krijgt hij een trachea tube via de bek in de luchtpijp ingebracht. Op deze tube wordt een apparaat aangesloten wat de hond voorziet van zuurstof en, mocht het nodig zijn, kan er een damp worden toegevoegd die voor extra anesthesie zorgt. Dit zelfde apparaat houdt ook verschillende orgaan functies in de gaten.

Wanneer kan er gekozen worden voor castratie:

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor castratie. Een veel voorkomende reden is om hormoon gebonden gedrag te voorkomen. Vaak worden deze dieren voor het eerste levensjaar geholpen.

Wanneer de hond vanwege hormoon gebonden (wan-)gedrag wordt geholpen na het eerste levensjaar is de kans aanwezig dat het gedrag toch deels aanwezig blijft. In dit geval is het in het gedrag en gewoonten van de hond geslopen en dus niet meer perse een hormoon afhankelijk probleem! In dit geval heeft castratie dus niet het gewenste effect.

De ingreep:

Voor de ingreep wordt er een kleine snede gemaakt net voor de balzak. Door deze snede worden beide ballen naar buiten gedrukt en verwijderd. Vervolgens wordt de snede onderhuids gehecht. Heel af en toe worden er bovenop enkele hechtingen geplaatst. De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op. De hechtingen die van buitenaf zichtbaar zijn dienen 7 tot 10 dagen na de ingreep verwijderd te worden. Dit is kosteloos.

De dag voor de ingreep mag de hond vanaf 20.00uur niet meer eten. Drinken mag nog wel. Tussen 09.00uur en 09.30uur verwachten wij u en uw hond in de praktijk. De gegevens worden dan gecontroleerd en het gewicht van uw hond wordt vastgesteld. Dan nemen wij uw hond over om hem op te nemen in ons operatie programma. Rond 14.30 uur kunt u uw hond over het algemeen weer ophalen.

Na de operatie:

Na de operatie zullen er langzaam wat dingetjes gaan veranderen. Een van die dingen is de voedsel behoefte van uw huisdier. Uw hond heeft minder voedingsstoffen nodig. Aangezien een hond vaak de hoeveelheid eet die hem voorgezet wordt, komt het regelmatig voor dat een gecastreerde reu erg aankomt in gewicht. Daarom raden wij aan ruim een kwart minder voer te gaan geven als voor de castratie. U kunt eventueel ook kiezen voor een light voeding.

De gecastreerde reu wordt veelal toch wat rustiger van een castratie. Hij zal wat luier worden en uit zichzelf minder gaan bewegen. Zorg dat uw hond voldoende beweging blijft krijgen.

Gedrag veranderd niet direct op het moment dat de hond gecastreerd is. Hormonen bevinden zich op dat moment nog in het lichaam. De veranderingen zullen in de loop van 3 maanden zichtbaar worden.

 

Chemische castratie bij de reu

Wat is chemische castratie:

Chemische castratie is het onderdrukken van de werking van de hormonen die worden afgegeven door de teelballen, door middel van een chemisch stofje. Deze ingreep is niet permanent en de werking van de hormonen zal na enige tijd dan ook weer terug komen.

Met het stofje dat bij ons in de praktijk gebruikt wordt zal uw hond gedurende een half jaar de effecten ondervinden van het stofje.

De uitvoering van chemische castratie:

Chemische castratie wordt uitgevoerd door middel van een soort chip die onder de huid wordt geplaatst. Dit gaat d.m.v. een naald. Het chipje zal over het halfjaar langzaam oplossen en opgenomen worden door het lichaam.

Chemische castratie:

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor chemische castratie. Er kan gekeken worden of castratie effect heeft op veranderingen in het gedrag. Dat er geen gedragsverandering plaats vind bij chemische castratie hoeft nog niet altijd te betekenen dat de permanente castratie ook geen effect heeft op het gedrag.

Wanneer u een hond wilt gebruiken als dekreu maar nog niet binnen de periode van een jaar kan er ook gekozen worden voor chemische castratie.

Herhalen van de behandeling:

Indien u een tweede behandeling toe wilt voegen aan de eerste, moet u rekening houden dat het kostenplaatje dat komt kijken bij chemische castratie, een steeds terug kerend iets is. Indien u uw huisdier niet wil laten dekken, is het (vanwege de kostbaarheid) aan te raden om ook permanente castratie te overwegen

Openingstijden balie

HAAFTEN balie
maandag t/m vrijdag 08.30-18.00 m.u.v. 12.30-13.30
zaterdag: 09.00 - 12.00*
*Wij zijn niet alle zaterdagen aanwezig.

OPHEMERT balie
maandag, woensdag en vrijdag 16.30-17.30

Alle consulten en operaties zijn uitsluitend op afspraak

Ons team van dierenkliniek de Bata4en staat voor

  • professioneel
  • persoonlijk en betrokken
  • kwaliteit
  • eerlijk en duurzaam