Skip to content

CASTRATIE & STERALISATIE

Er zijn verschillende redenen waarom baasjes een sterilisatie of castratie willen laten uitvoeren bij hun hond of kat. Vaak is dat om te voorkomen dat ze zich voortplanten, maar ook gedragsproblemen of gezondheidsproblemen kunnen een reden zijn om hiertoe over te gaan. Hiervoor kunt u uiteraard ook bij de Bata4en terecht. Hieronder leggen we graag uit wat er bij de ingrepen gebeurt en wat de gevolgen zijn.

Sterilisatie van de teef

Bij een sterilisatie worden de eierstokken van uw hond verwijderd en hiermee ook het geslachtshormoon producerend orgaan. Na deze ingreep zal uw hond niet meer loops worden en dus ook niet langer vruchtbaar zijn. Zo sluit u direct schijnzwangerschap uit. Wanneer u niet wilt fokken is deze ingreep aan te raden. U voorkomt namelijk ook veel problemen die zich in de toekomst voor kunnen gaan doen. Denk hierbij aan melkklier tumoren, cyste vorming en baarmoederontsteking.

Voor een sterilisatie wordt er stukje van de buik kaalgeschoren. Een kleine snede zal worden gemaakt. Via deze incisie worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt niet standaard verwijderd. De kans dat deze ooit nog voor problemen zal zorgen is namelijk nihil. Wanneer de opererend dierenarts concludeert dat de baarmoeder afwijkend oogt, zal deze wel worden verwijderd. Vervolgens zal de huid onderhuids gehecht worden. Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Deze ingreep zal plaatsvinden onder algehele narcose. Deze ingreep mag plaatsvinden vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Castratie van de reu

Bij een castratie van een hond worden de zaadballen volledig verwijderd. Hiermee wordt de hele zaad/hormoon productie stilgelegd en zal de hond niet meer vruchtbaar zijn. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor castratie. Een veel voorkomende reden is om hormoon gebonden gedrag te voorkomen. Het advies is deze honden voor het eerste levensjaar te castreren. Wanneer dit later word gedaan, is de kans dat het gedrag toch deels aanwezig blijft groter. Dit komt omdat het gedrag dan overgaat in gewoonten en castratie dan niet meer het gewenste effect heeft.

Deze ingreep zal plaatsvinden onder algehele narcose. Deze ingreep mag plaatsvinden vanaf een leeftijd van 6 maanden. Voor de ingreep wordt er een kleine snede gemaakt net voor de balzak. Door deze snede worden beide ballen verwijderd. Vervolgens wordt de snede onderhuids gehecht, deze hechtingen lossen vanzelf op.

Dagopname en narcose (zowel teef als reu)

De dag voor de ingreep mag de hond vanaf 20.00 uur niet meer eten. Drinken mag nog wel. Tussen 09.00uur en 09.30uur verwachten wij u en uw hond in de praktijk. De gegevens worden dan gecontroleerd en het gewicht van uw hond wordt genoteerd. Dan nemen wij uw hond over om hem op te nemen in ons operatie programma. Wanneer de operatie is afgerond en uw hond in de recovery ligt, word u gebeld over hoe de operatie is verlopen en hoe laat uw huisdier weer opgehaald mag worden. Gewoonlijk is dit halverwege of aan het eind van de middag.

Elke narcose brengt risico’s met zich mee. Wij proberen deze risico’s zo laag mogelijk te houden. Dit doen we d.m.v. de laagst mogelijke dosering injectie anesthesie toe te dienen. Zodra de hond slaapt krijgt hij een trachea tube via de bek in de luchtpijp ingebracht. Op deze tube wordt een apparaat aangesloten wat de hond voorziet van zuurstof en, mocht het nodig zijn, kan er een damp worden toegevoegd die voor extra anesthesie zorgt. Tijdens de narcose word uw huisdier goed gemonitord, zo kunnen wij veel waarden goed in de gaten houden zoals o.a. lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Pre-anesthetisch bloedonderzoek houdt in dat er bloedonderzoek plaatsvindt vóór het toedingen van de narcose middelen. In ons laboratorium wordt het bloed direct onderzocht op een aantal belangrijke factoren. De bedoeling van dit bloedonderzoek is om een zo compleet en goed mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van uw huisdier om daarmee de risico’s van de narcose zoveel mogelijk te beperken. Het komt regelmatig voor dat huisdieren nog geen klachten vertonen van afwijkingen die we met bloedonderzoek al wel kunnen aantonen. U kunt zich voorstellen dat het niet tijdig onderkennen van deze afwijkingen een risico voor de gezondheid van uw huisdier vormt. Twijfelt u over het feit of u bloedonderzoek wilt laten verrichten en wilt u dit overleggen, neem dan contact op met één van onze assistentes.

Na de operatie:

Na de operatie zullen er langzaam wat dingetjes gaan veranderen. Een van die dingen is de voedsel behoefte van uw huisdier. Uw hond heeft minder voedingsstoffen nodig. Aangezien een hond vaak de hoeveelheid eet die hem voorgezet wordt, komt het regelmatig voor dat een geneutraliseerde hond erg aankomt in gewicht. Daarom raden wij aan ruim een kwart minder voer te gaan geven als voor de castratie/sterilisatie. U kunt eventueel ook kiezen voor een light voeding.

De gecastreerde reu wordt veelal toch wat rustiger van een castratie. Hij zal wat luier worden en uit zichzelf minder gaan bewegen. Zorg dat uw hond voldoende beweging blijft krijgen. Gedrag veranderd niet direct op het moment dat de hond gecastreerd is. Hormonen bevinden zich op dat moment nog in het lichaam. De veranderingen zullen in de loop van 3 maanden zichtbaar worden.

Chemische castratie bij de reu

Chemische castratie is het onderdrukken van de werking van de hormonen die worden afgegeven door de teelballen, door middel van een chemisch stofje. Deze ingreep is niet permanent en de werking van de hormonen zal na enige tijd dan ook weer terug komen. Met het stofje dat bij ons in de praktijk gebruikt wordt zal uw hond gedurende een half jaar de effecten ondervinden van het stofje.

De uitvoering van chemische castratie

Chemische castratie wordt uitgevoerd door middel van een soort chip die onder de huid wordt geplaatst. Dit gaat d.m.v. een naald. Het chipje zal over het halfjaar langzaam oplossen en opgenomen worden door het lichaam.

Chemische castratie

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor chemische castratie. Er kan gekeken worden of castratie effect heeft op veranderingen in het gedrag. Dat er geen gedragsverandering plaats vind bij chemische castratie hoeft nog niet altijd te betekenen dat de permanente castratie ook geen effect heeft op het gedrag. Wanneer u een hond wilt gebruiken als dekreu maar nog niet binnen de periode van een jaar kan er ook gekozen worden voor chemische castratie.

Herhalen van de behandeling

Indien u een tweede behandeling toe wilt voegen aan de eerste, moet u rekening houden dat het kostenplaatje dat komt kijken bij chemische castratie, een steeds terug kerend iets is. Indien u uw huisdier niet wil laten dekken, is het (vanwege de kostbaarheid) aan te raden om ook permanente castratie te overwegen.

Contact via Whatsapp