Skip to content

AANDOENINGEN

Bekijk hieronder een aantal veel voorkomende dieren aandoeningen waar u helaas mee te maken kan krijgen. Mocht u vragen hebben over onderstaande aandoeningen, neem gerust contact met ons op.

Mijn hond heeft last van:

Allergieën of overgevoeligheidsreacties zijn een belangrijke oorzaak van jeuk en huidklachten bij onze huisdieren. De verschijnselen van deze aandoeningen variëren van af en toe een beetje jeuk tot onophoudelijk bijten, likken en krabben, soms tot bloedens toe. De problemen worden veroorzaakt doordat het dier overgevoelig is voor bepaalde stoffen in zijn omgeving. Het best valt dit te vergelijken met hooikoorts bij de mens, ook hier is sprake van een allergische reactie op huisstof, graszaad en dergelijke.

Het meest opvallende verschijnsel is natuurlijk jeuk. Terwijl dieren met vlooien vaak alleen jeuk hebben bij hun staart en op hun rug, zie je bij allergieën of overgevoeligheidsreacties vooral jeuk aan kop, oorschelpen, poten en buik. De dieren likken en knagen aan hun poten en tussen hun tenen, schuren met de kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid kleurt door de voortdurende irritatie zwart en er zitten soms kleine puistjes op, die later openbarsten en kleine korstjes vormen.

De meeste dieren met jeuk hebben gelukkig geen allergie; de belangrijkste oorzaak hiervan blijven vlooien. Ook luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen huidklachten geven. Bovendien kan het ook gaan om een huidziekte Om vast te stellen of een dier allergisch is is het dus van belang eerst alle andere oorzaken voor de huidproblemen uit te sluiten. Om een voedingsallergie uit te sluiten kunnen we het dier gedurende zes weken dieetvoeding laten eten. Is er verbetering, dan is een voedselallergie waarschijnlijk. Hiernaast kunnen we bij honden, net zoals bij mensen, een allergietest doen.

Behandeling

Hebben we eenmaal vastgesteld dat uw dier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om deze aandoening te behandelen. Met medicijnen is het goed mogelijk om de klachten de kop in te drukken. Het is echter niet zo dat dit tot blijvende genezing leidt. Uw dier zal dus levenslang af en toe medicijnen nodig hebben.

Een tweede manier van behandelen is desensibiliseren. We moeten dan eerst weten wat precies de allergie veroorzaakt, dus doen we een allergie test. Vervolgens wordt de patiënt gedurende enkele maanden ingespoten met een toenemende dosis van de stof die de problemen veroorzaakt. Op deze wijze hopen we het lichaam aan de stof te laten wennen, waardoor na verloop van tijd de allergie afneemt. U heeft hierbij ongeveer 75% kans op succes. Een nadeel van deze methode is dat het tamelijk prijzig is. Slaagt deze methode dan is het dier meestal voor lange tijd van zijn probleem verlost. Soms is het nodig om de behandeling op een later tijdstip te herhalen.

Heeft het dier een voedselallergie dan is het zaak een soort voer te kiezen waarbij de klachten wegblijven. De simpelste oplossing is levenslang speciaal dieëtvoer te geven.

De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen Deze geven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee word het territorium afgebakend. Bij onze gedomesticeerde honden is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door over en/of ontstoken te raken. Honden en katten kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. Als de kliertjes overvuld zijn gaan ze in de omgeving (rond de staart) likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde “sleetje rijden” is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z’n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog.

Een andere dieren aandoening is het anaalklierabces. Hierbij is een ontsteking ontstaan in de anaalklier en is het kliertje gevuld met pus. Dit baant zich vervolgens een weg naar buiten toe. Als het abces nog niet doorgebroken is, ziet u naast de anus een zeer pijnlijke zwelling; is het wel doorgebroken dan ziet u naast de anus een klein gaatje waar bloed en etter uitkomt. Heeft uw huisdier jeuk bij zijn staartwortel, rijdt hij sleetje of ziet u een vreemde zwelling bij zijn anus? Dan is de kans groot dat er iets mis is met zijn anaalklieren en is een bezoek aan uw dierenarts aan te raden.

Uw dierenarts zal eerst kijken of er misschien nog andere oorzaken zijn voor de klachten (lintwormen, vlooien) en vervolgens de anaalklieren van de hond of katten bevoelen. Aangezien de kliertjes in de sluitspier zitten, betekent dit dat we uw dier rectaal zullen moeten onderzoeken. Met een vinger in de anus wordt de anaalklier opgezocht en indien nodig leeggedrukt. Dit is voor het dier onaangenaam, maar alleen bij een ontsteking echt pijnlijk. Er komt een onaangename geur bij vrij.

In de meeste gevallen is het voldoende als uw dierenarts de kliertjes leegdrukt, maar in enkele gevallen is verdere behandeling noodzakelijk. Als de anaalklier ontstoken is, zal hij uw dier een antibioticakuur voorschrijven, eventueel aangevuld met medicijnen om de jeuk en irritatie de kop in te drukken. Anaalklierabcessen worden geopend en uitgespoeld. Ook hier wordt met anitbiotica en ontstekingsremmer nabehandeld om de ontsteking weg te krijgen. We zien uw dier dan graag terug op controle. Bij sommige dieren helpt het leegdrukken van de kliertjes maar heel kort. Na enkele weken zijn ze weer vol en beginnen de problemen opnieuw. Soms is het dan een optie om de klieren operatief te verwijderen.

Veel dieren aandoeningen kunnen het gevolg zijn van een slecht verzorgd gebit. Wanneer het gebit onbehandeld blijft, nemen ontstekingen van de gebitselementen en het tandvlees en de vorming van tandsteen de overhand. Wortels van tanden en kiezen worden slecht; het dier heeft dan pijn bij het eten (dieren blijven overigens vaak wel eten ondanks de pijn) en kan hier erg onder lijden. Wat veel mensen echter niet weten is dat een slecht gebit ook blijvende schade kan aanrichten aan de organen, zoals bijvoorbeeld de nieren en het hart. Door het uitvallen van de nierfunctie raken dieren uitgedroogd en gaan ze zichzelf vergiftigen. Ontstekingen kunnen dusdanig ernstig worden dat er een bloedvergiftiging optreedt, wat een dodelijke afloop kan hebben.

Eens per jaar, met de jaarlijkse controle, kan de dierenarts u adviseren over het gebit. Ons advies zal altijd zijn om gebitsproblemen in de kiem te smoren. Een gebit schoon laten maken, wanneer er enkel aanslag bestaat op de tanden, is een veel kleinere klus, dan wanneer er veel tandsteen moet worden verwijderd. Tanden en kiezen zijn vaak nog niet aangetast wanneer er enkel tandaanslag aanwezig is, waardoor uw huisdier zo lang mogelijk kan genieten van al zijn tanden en kiezen. Bij een zeer slecht gebit worden er vaak meerdere tanden en kiezen verwijderd, omdat ze meer problemen veroorzaken dan dat ze functioneel zijn. Preventief schoonmaken is voor de dieren minder belastend. Schoonmaken (saneren) is vele malen goedkoper dan de behandeling van een zeer slecht gebit.

Bij dieren aandoeningen in de maag of darmen is alleen medicatie vaak niet voldoende. Herstel kan worden bevorderd door ook aanpassingen qua voeding door te voeren.

  • Geef licht verteerbare voeding. U kunt bij ons Sanimed Intestinal of atopy sensitive, Hill’s I/D of Royal Canin Intestinal afnemen. Ook rijst met gekookte kip is een goed alternatief.
  • Verdeel de voeding in kleine porties over de dag heen. Geef in plaats van 2 of 3 x per dag, wel 8 tot 10 keer per dag een klein beetje voeding. In het geval van braken is het verstandig om eerst een halve dag geen voeding te geven en dan ook de voeding met kleine porties per dag op te bouwen.
  • Zorg dat uw dier niet teveel water in één keer drinkt. Zorg tevens dat het water niet te koud is.
  • Wanneer uw huisdier weer is opgeknapt, schakel dan niet in één keer over op de oude voeding maar meng het voer enkele dagen met elkaar.

Indien deze handelingen niet voor verbetering zorgen of de verbetering maar van korte duur is, kunnen er andere dingen aan de hand zijn. Neem dan contact op met uw dierenarts.

De schildklier regelt de stofwisseling van het lichaam ofwel simpel gezegd de “activiteit” van de cellen in het lichaam. Hij produceert het schildklierhormoon onder invloed van de hersenen. Een te langzaam werkende schildklier veruit de meest voorkomende honden aandoening aan dit orgaan. Omdat bijna iedere cel in het lichaam wel onder invloed staat van het schildklierhormoon, zien we vaak duidelijke klachten. We spreken over een te langzaam werkende schildklier als de schildklier te weinig hormoon aanmaakt.

Wat zijn de symptomen van een trage schildklier bij de hond?

Huidproblemen (88%).
Kale plekken (40% meestal beginnend aan de staart (rattenstaart) en in de nek).
Huidinfecties (22%).
Droge en dunne vacht.
Overgewicht (49%).
Sloomheid en lusteloosheid (48%).
Bloedarmoede (36%).
Hartrimtestoornissen/ trage hartslag.
Hoog cholesterol en cholesterolkristallen in het hoornvlies.
Zenuwproblemen resulterend o.a. in spierzwakte.

Met bloedonderzoek kan er vastgesteld worden of de schildklierwaarde van uw hond te laag is.
Wanneer dit het geval is, kan er worden begonnen met medicatie. Deze tabletten bevatten schildklierhormoon en na een paar weken moet er een duidelijke verbetering zijn. Via bloedcontroles kijken we of de dosis goed is.

De december maand… Voor ons een feestelijke maand waarin Sinterklaas en de kerstman langskomen en als “klapper” oud en nieuw. Maar is die “klapper” wel zo leuk voor uw huisdier?
Veel honden en katten raken gestrest of zelfs in paniek van de vuurwerk knallen. De meest rustige en stoere viervoeter kan veranderen in een angstig huisdier. Het kan soms zo erg zijn dat er wat aan gedaan moet worden. Gelukkig zijn er door de jaren heen al veel tips, technieken e.d. ontwikkelt om onze dieren gerust te stellen. Graag brengen we u hiervan ook dit jaar weer op de hoogte.

Tips:

voor de hond

  • Laat de hond op zijn vertrouwde plaats liggen.
  • Gordijnen met de jaarwisseling eventueel dicht.
  • Laat de hond aangelijnd uit.
  • Zorg voor afleiding (kluif, speeltje, radio e.d.) en laat uw hond liever niet alleen.
  • Reageer niet betuttelend op het angstige gedrag, probeer het zoveel mogelijk te negeren.

voor de kat

  • Hou de kat rond oud en nieuw binnen.
  • Bij voorkeur op oudejaarsavond de kat in een (kleine,) bekende ruimte houden.

algemeen

  • Laat uw huisdier rond middernacht niet meer naar buiten. De meeste huisdieren lopen
    weg tijdens onweersstormen en oud en nieuw.
  • Houdt het licht aan.
  • Zet radio of tv aan.

vogels/konijnen

  • Hang een doek over de kooi heen.

pony’s en paarden

  • Zet de dieren op stal. Als zij gewend zijn om soms met de bovendeur dicht te staan (in geval
    van buiten boxen) sluit deze dan.
  • Zorg dat er een radio op redelijk volume aan staat zodat het geluid van het vuurwerk wordt
    overstemt

Adapt poeder

Adapt poeder kan worden ingezet bij zowel honden en katten. Adapt is een aanvullend diervoerder met een combinatie van magnesium, dextrose en L- tryptofaan. Dit draagt bij aan een positieve gemoedstoestand van het dier. Aangezien het een voedingssupplement betreft is het belangrijk vroeg van te voren er mee te beginnen. Het advies is om 6 a 8 weken van te voren er mee te beginnen. Het supplement is door zijn poedervorm eenvoudig over het voer te geven.

Zylkene

Zylkène is een natuurlijk product (voedingssupplement) dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Dit product is ontwikkeld om dieren door stressvolle perioden heen te helpen. Het middel bevordert gewenning en acceptatie van een nieuwe situatie waarin de dieren terecht kunnen komen. Dit zijn capsules die eenmaal daags in het geheel of door het eten gegeven mogen worden. Het advies is om hiermee enkele dagen van te voren te starten

Cat Calm spray

Dit middel is gemaakt uit geconcentreerde kattenkruidolie. Een gelukzaligmakend kruid, dat een onweerstaanbaar effect heeft op katten door de specifieke geurstof die de plant produceert. Cat calm werkt als de natuurlijke versterker van de stemming, zodat uw kat zich op zijn/ haar gemak voelt.

Matatabi stokjes

De kat krijgt met Matatabi afleiding en rust, hetgeen voor binnenshuis gehouden katten of katten die veel stressvolle omstandigheden meemaken gunstig kan zijn. De katten gaan er mee spelen, rollen er over heen en gaan er op kauwen. Om gewenning te voorkomen raden we aan om elke 2 dagen het stokje even weg te halen. De Matatabi houten stokjes gaan per 2 stuks en zijn verkrijgbaar aan de balie.

Thundershirt voor hond en kat

Thundershirt is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden, en andere zaken die angst veroorzaken. Ook om stressgevoelens bij de kat te stoppen bestaan er Thundershirts. Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van het dier. Hierdoor wordt deze rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige dieren moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt. Thundershirt is een uitstekende behandeling voor de meeste soorten angst.

Gedragsdeskundige

Ook kunt u eventueel een consult hebben bij onze gedragstherapeut Monique Boss van hondenschool Lupo. Zij is gediplomeerd kynologisch instructeur, paraveterinair en heeft een Europeese opleiding van Turid Rugaas gevolgd. Zij kan u vele adviezen geven hoe om te gaan met de angst van uw hond.

Geruststellende preparaten

Wanneer bovenstaande producten niet werken, kunt u bij uw dierenarts terecht voor geruststellende preparaten. Dit adviseren wij nooit als eerste optie omdat het gebruik hiervan niet zonder risico is. De preparaten die gebruikt worden zijn een spierverslapper en een geruststellend medicijn. Deze preparaten moet u zien als een soort narcose. Het huisdier moet warm worden gehouden omdat de lichaamstemperatuur daalt. Een te hoge dosering kan zelfs zorgen dat uw huisdier te diep weg zakt. We hebben dan ook een actueel gewicht van uw huisdier nodig. Het dier moet, gedurende de tijd dat hij onder invloed is van de medicijnen, vooral met rust worden gelaten. U kunt uw huisdier niet meerdere dagen achter elkaar behandelen met deze medicatie. Het is dan ook alleen bedoeld voor het hoogtepunt qua vuurwerk.

Behalve het vuurwerk, brengen de wintermaanden ook weer de nodige vorst met zich mee. Het gevolg daarvan is een zout strooiende buurman en zo nu en dan een strooiwagen met pekel over de straat. Zouten zijn erg irriterend voor de voetzolen van hond en kat. Er kunnen ontstekingen van de voetzolen en huid optreden. Het eerste symptoom is onophoudelijk likken. Vandaar dat we u aanraden om, wanneer uw huisdier door het zout heeft gelopen, de pootjes af te spoelen met voldoende water. Ook zijn er honden schoenen verkrijgbaar met neopreen of rubber zolen. Zo worden de voetzooltjes niet blootgesteld aan de irritatie bron. De voetzolen insmeren met vaseline/potenwax wanneer ze naar buiten gaan, en dit er af halen wanneer ze weer binnen komen is ook een veel gebruikte en vaak succesvolle methode.
Hopelijk hebben we u via deze weg voldoende kunnen informeren. Mochten er nog vragen zijn kunt u aan de balie, telefonisch of via de mail contact met ons opnemen.

De ziekte van Cushing komt voor bij honden met een verhoogd gehalte van het hormoon cortisol in het bloed. Gewoonlijk wordt cortisol door het lichaam aangemaakt in stresssituaties om het lichaam voor te bereiden op een actie (vluchten of vechten). Bij honden met de ziekte van Cushing is het gehalte aan het hormoon cortisol in het bloed extreem hoog, en als dit onbehandeld blijft, wordt de hond steeds zwakker, en zal ten slotte aan de aandoening overlijden.

Twee kleine klieren die bij de nieren liggen produceren cortisol. Deze klieren heten de bijnieren. De productie en afgifte van cortisol door de bijnieren wordt gecontroleerd door het hormoon ACTH. Dit hormoon wordt weer geproduceerd in de hypofyse, een kleine klier aan de onderzijde van de hersenen.

Er zijn drie vormen van de ziekte van Cushing:

Hypofyse-afhankelijke Cushing
Dit is de meest voorkomende vorm van de ziekte. Het wordt veroorzaakt door een langzaam groeiende tumor in de hypofyse. Deze tumor produceert grote hoeveelheden van het hormoon ACTH, dat weer zorgt voor een te hoge productie van cortisol.

Bijnier-afhankelijke Cushing
Bij deze vorm van de ziekte produceert een tumor in één of soms beide bijnieren grote hoeveelheden cortisol.

Geïnduceerde Cushing
Dit ontstaat door een langdurige behandeling met corticosteroïden om bepaalde ziekteprocessen, van vooral de huid, te onderdrukken. Behandeling van de ene kwaal veroorzaakt in dit geval een andere kwaal.

De ziekte van Cushing is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij oudere honden. Bij kleinere rassen wordt het vaker gezien dan bij grotere. De verschijnselen van de ziekte lijken wel op de verschijnselen die je bij alle ouder wordende honden ziet, alleen extremer. Dat maakt het wel moeilijker om een diagnose te stellen.

De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • overmatig drinken
  • veel plassen, mogelijk incontinentie
  • gulzig eten, vraatzucht
  • dikke (hang) buik
  • dunnere huid
  • verlies van haar, of telkens terugkerende huidproblemen
  • verlies van spieren
  • lusteloosheid
  • veel hijgen

Honden zullen zelden al deze verschijnselen vertonen, maar herkent u enkele van de symptomen, of bent u bezorgd over de gezondheid van uw hond, ga dan voor advies naar uw dierenarts. Uw dierenarts kan een juiste diagnose stellen en een therapie voorstellen om uw hond weer zijn normale levenslust terug te laten krijgen. Om de diagnose te stellen wordt meestal een test gedaan met de urine van de hond.
De dierenarts zal u vragen om gedurende twee of drie opeenvolgende dagen urine op te vangen. De urinemonsters worden in het laboratorium onderzocht op de zogenaamde cortisol-creatineratio. Soms is nog ander bloedonderzoek nodig.

De ziekte van Cushing is goed te behandelen als men er op tijd bij is. Als er een tumor aanwezig is, kan deze soms worden verwijderd. Meestal wordt er echter een behandeling met medicijnen ingesteld.
Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond. Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend, dit bevat trilostane dat de productie van cortisol remt. Uw dierenarts zal de juiste dosering voor uw hond bepalen door het bloed op gezette tijden te onderzoeken. Uw hond moet deze medicijnen iedere dag krijgen voor de rest van zijn leven.

De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is.

Wat veroorzaakt het oorprobleem bij uw hond?

Waarom wil de dierenarts cytologie uitvoeren?

Welke behandelopties zijn er en welke is het beste?

Waarom moet ik vervolgafspraken maken voor het oorprobleem van mijn hond?

Omgaan met terugkerende otitis bij honden

Contact via Whatsapp