Sterilisatie bij de teef

Wat is een sterilisatie:

Bij een sterilisatie worden de eierstokken van uw hond verwijderd en hiermee ook het geslachtshormoon producerend orgaan. Na deze ingreep zal uw hond niet meer loops worden en dus ook niet langer vruchtbaar zijn. Zo sluit u direct schijnzwangerschap uit. Wanneer u niet wilt fokken is deze ingreep aan te raden. U voorkomt namelijk ook veel problemen die zich in de toekomst voor kunnen gaan doen. Denk hierbij aan melkklier tumoren, cyste vorming en baarmoederontsteking.

De narcose:

Elke narcose brengt risico’s met zich mee. Wij proberen deze risico’s zo laag mogelijk te houden. Dit doen we d.m.v. de laagst mogelijke dosering injectie anesthesie toe te dienen. Zodra de hond slaapt krijgt hij een trachea tube via de bek in de luchtpijp ingebracht. Op deze tube wordt een apparaat aangesloten wat de hond voorziet van zuurstof en, mocht het nodig zijn, kan er een damp worden toegevoegd die voor extra anesthesie zorgt. Dit zelfde apparaat houdt ook verschillende orgaan functies in de gaten.

De ingreep:

Voor een sterilisatie wordt er stukje van de buik kaalgeschoren. Een kleine snede zal worden gemaakt. Via deze incisie worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt niet standaard verwijderd. De kans dat deze ooit nog voor problemen zal zorgen is namelijk nihil. Wanneer de opererend dierenarts concludeert dat de baarmoeder afwijkend oogt, zal deze wel worden verwijderd. Vervolgens zal de huid onderhuids gehecht worden. Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden.

De dag voor de ingreep mag de hond vanaf 20.00uur niet meer eten. Drinken mag nog wel. Tussen 09.00uur en 09.30uur verwachten wij u en uw hond in de praktijk. De gegevens worden dan gecontroleerd en het gewicht van uw hond wordt vastgesteld. Dan nemen wij uw hond over om hem op te nemen in ons operatie programma. Rond 14.30 uur kunt u uw hond over het algemeen weer ophalen.

Na de operatie:

Na de operatie zullen er langzaam wat dingetjes gaan veranderen. Een van die dingen is de voedsel behoefte van uw huisdier. Uw hond heeft minder voedingsstoffen nodig. Aangezien een hond vaak de hoeveelheid eet die hem voorgezet wordt, komt het regelmatig voor dat een gecastreerde reu erg aankomt in gewicht. Daarom raden wij aan ruim een kwart minder voer te gaan geven als voor de castratie. U kunt eventueel ook kiezen voor een light voeding. Zorg dat uw dier voldoende blijft bewegen.

Openingstijden balie

HAAFTEN balie
maandag t/m vrijdag 08.30-18.00 m.u.v. 12.30-13.30
zaterdag: 09.00 - 12.00*
*Wij zijn niet alle zaterdagen aanwezig.

OPHEMERT balie
maandag, woensdag en vrijdag 16.30-17.30

Alle consulten en operaties zijn uitsluitend op afspraak

Ons team van dierenkliniek de Bata4en staat voor

  • professioneel
  • persoonlijk en betrokken
  • kwaliteit
  • eerlijk en duurzaam