Vaccinatie schema voor de hond

Wanneer u een pup ophaalt bij de fokker, is deze over het algemeen al één maal gevaccineerd. U krijgt te horen dat de pup nog twee maal gevaccineerd moet worden dat jaar en dat dit vervolgens jaarlijks moet worden herhaald. Maar wat is vaccineren eigenlijk? En waar vaccineren we tegen? In het volgende stukje hopen we daar voor u wat meer duidelijkheid in te brengen.
Dieren kunnen, net als mensen, ziek worden. Niet elk verkoudheidje of buikvirusje kan worden tegen gegaan. Tevens is dit niet direct levensbereigend. Er zijn echter aandoeningen waaraan honden ernstige schade kunnen oplopen of zelfs kunnen overlijden.  Voor veel van deze aandoeningen bestaat een vaccin dat de kans om een aandoening op te lopen minimaliseert.
Een vaccin, ook wel inenting, is een vloeistof dat onder meer bestaat uit de dode of sterk verzwakte variant van een ziekte. Door dit te injecteren wordt het lichaam aan het werk gezet om anti-stoffen aan te maken die, mocht de ziekte de weerstand van het lichaam aan willen vallen, direct de tegenaanval in kunnen zetten waardoor de hond niet ziek wordt. Omdat de ziektekiemen van de vaccinatie dood of zeer verzwakt zijn en zich niet kunnen vermeerderen (wat het geval is bij een infectie), zal de hond de ziekte niet zomaar oplopen door de vaccinatie. Mocht het dier deze toch oplopen zullen ze minder ziek zijn en is de prognose gunstiger. Om te zorgen dat het lichaam niet “vergeet” hoe hij de ziekte aan moet vallen, wordt de vaccinatie elk jaar herhaald (indien nodig). Op deze manier onthoudt het lichaam hoe hij de antistoffen moet aanmaken waardoor de hond beschermd is.

Tegen welke ziekten vaccineren we? De drie “kernziekten” zijn:

 • Hondenziekte
 • Leverziekte
 • Parvo

Tevens vaccineren wij jaarlijks tegen de ziekte van Weil. Deze is van belang omdat het een zoönose is. Dat betekent dat deze ziekte overdraagbaar is op mensen.
Honden moeten worden gevaccineerd volgens een schema. Dit schema zorgt voor de optimale bescherming en zorg dat uw hond niet meer vaccinaties krijgt dan nodig is.

 • Op 6 weken leeftijd: Honden ziekte en Parvo
 • Op 9 weken leeftijd: Parvo en Ziekte van Weil
 • Op 12 weken leeftijd : Honden ziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte, Parainfluenza (cocktail enting)
 • Op 15 maanden leeftijd: Honden ziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte, (1 jaar na de laatste vaccinatie), Parainfluenza (cocktail enting)
 • Op 27 maanden leeftijd: Parvo en Ziekte van Weil (1 jaar na de laatste vaccinatie)
 • Op 39 maanden leeftijd: Parvo en Ziekte van Weil (1 jaar na de laatste vaccinatie)
 • Op 51 maanden leeftijd: Honden ziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte, (1 jaar na de laatste vaccinatie), Parainfluenza (cocktail enting)

Sommige vaccinaties bieden langer bescherming als andere. Zo kunt u in het schema zien dat de cocktail enting, na de enting op 1 jaar en 3 maanden leeftijd, slechts eens in de drie jaar gegeven hoeft te worden. De vaccinatie voor Parvo en de Ziekte van Weil moet echter elk jaar worden herhaald om bescherming te bieden.
Er bestaan ook vaccinaties voor ziekten die niet in alle gevallen nodig zijn om tegen te beschermen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de rabiës vaccinatie. Deze moet worden gegeven wanneer een hond de grens over gaat. Dit is wettelijk verplichtgesteld. Deze vaccinatie moet dus al worden gegeven als u naar België of Duitsland gaat! De vaccinatie kan vanaf 12 weken leeftijd worden gegeven en is daarna drie jaar geldig. Een ander voorbeeld van een incidentele vaccinatie is de kennelhoest enting. Kennelhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. De infectie is doorgaans goed te behandelen maar vanwege de grote besmettingskans wordt deze door veel pensions, hondenscholen en trimsalons toch geeist. De Kennelhoest vaccinatie is een druppeltje dat in het neusgat gedruppeld wordt (dus geen injectie) en is 1 jaar geldig. Kennelhoest kan echter nog wel worden opgelopen door de hond alleen zullen de symptomen minder heftig zijn en de kans op besmetting is vele malen kleiner.

Er zijn ook situaties waarin wordt geadviseerd niet te vaccineren.

 • Zieke dieren (overbelasting immuunsysteem)
 • Drachtige dieren (gevaarlijk voor zowel moeder als pups)
 • Dieren onder narcose
 • Dieren met extreem veel stress waardoor de weerstand sterk verminderd is (de vaccinatie zal in dit geval niet goed aanslaan)

Wij adviseren om 2 weken voorafgaande aan de vaccinatie uw hond te hebben ontwormd. Gebleken is dat de vaccinatie dan beter aanslaat. Voor meer informatie betreffende het ontwormen is het mogelijk contact op te nemen of een gratis adviesbrief aan te vragen.

Vaccinatie risico’s:

Vaccineren brengt ook enkele kleine risico’s met zich mee. Zo kan een dier één á twee dagen wat ziek zijn (hangerig, pieperig), kan er een huidreactie ontstaan op de plaats van de injectie waardoor er een bultje of een ontsteking opkomt en/of overgevoeligheid op de entstof.

Meer Informatie:

Wilt u meer informatie over het vaccineren? Of bent u benieuwd wat de ziekten waarvoor we vaccineren eigenlijk inhouden? Op http://www.licg.nl/2wr/praktisch/hond/gezondheid/vaccinatie-van-de-hond.html vind u duidelijke en zeer betrouwbare informatie.

Openingstijden balie

HAAFTEN balie
maandag t/m vrijdag 08.30-18.00 m.u.v. 12.30-13.30
zaterdag: 09.00 - 12.00*
*Wij zijn niet alle zaterdagen aanwezig.

OPHEMERT balie
maandag, woensdag en vrijdag 16.30-17.30

Alle consulten en operaties zijn uitsluitend op afspraak

Ons team van dierenkliniek de Bata4en staat voor

 • professioneel
 • persoonlijk en betrokken
 • kwaliteit
 • eerlijk en duurzaam