Skip to content

Preventie van tandsteen

Om de tanden van uw huisdier zo optimaal mogelijk te houden en een gebitsreiniging zo lang mogelijk uit te kunnen stellen, bestaan er verschillende methoden.

Het voeren van harde brokken is altijd beter. Door het kauwen op de brokken worden de tanden en kiezen als het ware schoongeschuurd. Zachte voeding laat resten achter waardoor er juist sneller tandplaque ontstaat. Brokken die speciaal zijn ontwikkeld om (o.a.) het gebit schoner te houden zijn de VetEssentials brokken, de T/D brokken van Hill’s en de Royal Canin Dental.

Iets wat bij honden vaak goed aan te leren is (bij katten iets minder makkelijk) is het tandenpoetsen. Door enkele keren per week met een speciale hondentandenborstel, vingertop-tandenborstel of met een wondgaasje om uw vinger langs de buitenkant van de tanden en kiezen te gaan, voorkomt u al een hele hoop. Tevens leert u uw hond dat er gemakkelijk naar zijn gebit kan worden gekeken. Er bestaat ook speciale kip tandpasta om het poetsen effectiever en smakelijker te maken voor uw huisdier. Tandpasta voor mensen is niet geschikt voor hond of kat.

Er bestaan ook poeders die door de voeding gemengd kunnen worden en/of vloeistof in het drinkwater om het gebit langer netjes te houden. Verschillende speeltjes stimuleren uw dier beter te kauwen waardoor ook de tanden “gepoetst” worden. Harde botten worden ook vaak gegeven maar let heel goed op wat voor botten u geeft. De zogenaamde schenkels (soepbotten) hebben menig hond een kaakklem gegeven doordat het vastschoot om hun onderkaak. De dierenarts moet zo’n bot vervolgens operatief verwijderen. De Denta-Sticks hebben effect als uw hond er langer op kauwt dan 2 minuten. Houdt u er echter wel rekening mee dat 1 Denta-Stick gelijk staat aan een Magnum qua calorieën. Voor de juiste speeltjes en botten adviseren wij u dan ook om contact op te nemen met uw dierenarts. Zij zullen u goed adviseren.

Moet mijn dier hiervoor onder gehele narcose?

Het antwoord is “Ja” . Wat onze handige dieren vaak als eerst kunnen, is hun bek dicht klappen. Om uw dier zo zorgvuldig mogelijk te kunnen behandelen is het dan ook van belang dat hij of zij goed slaapt. Op deze manier heeft uw huisdier ook het minste stress. Stelt u zich voor dat uw dier wel alles mee krijgt van wat er gebeurt, maar zich niet kan verzetten. Dit zorgt voor enorme stress en angst wat wij natuurlijk niet willen.

Er bestaat bij veel mensen een bepaalde angst voor narcose. Het klopt dat er aan elke narcose een risico kleeft, of uw huisdier nu 1 jaar oud is en kerngezond, of 12 jaar oud en kwakkelend. Dit risico kan nooit geheel worden weggenomen. De dierenarts zal echter alles doen om de narcose zo veilig mogelijk te laten verlopen. De temperatuur wordt op peil gehouden, er wordt een adembuisje ingebracht en de ademhaling en hartslag worden constant gecontroleerd. Bij enige twijfel kan er snel, en doorgaans succesvol, worden ingegrepen door het dier zo snel mogelijk wakker te laten worden. U kunt als eigenaar er ook voor kiezen om vooraf een bloedonderzoek bij uw dier te laten doen. Er wordt dan gekeken of de lever en nieren vitaal genoeg zijn om het narcosemiddel uit het lichaam te filteren. Het risico is zeer klein, laat uw keuze hier niet teveel door beïnvloeden. De risico’s van een slecht gebit zijn veel groter.

Contact via Whatsapp